Prijava za člane društvaFolklorna skupina

Folklorna skupina KUD Milke Zorec je bila ustanovljena leta 1981. V skupini se je zvrstilo že veliko plesalcev, sedanja zasedba pa deluje od leta 1995. Trenutno pleše 11 parov, ki so istočasno tudi zakonski pari. To so pari srednjih let, a mladi po srcu. Še sedaj pleše tudi nekaj prvotnih plesalcev.

Repertoar skupine obsega 14 odrskih postavitev. Plešemo plese različnih pokrajin naše dežele. Plesi so pretežno iz Štajerskega področja, a tudi iz Prekmurja, Goričkega, Koroške, Gorenjske in Dolenjske. Poleg plesa in petja obujamo tudi stare običaje in navade. Redno se udeležujemo revij folklornih skupin. Skupina daje velik poudarek na  kvaliteto plesnih in pevskih nastopov in doseganju visokih standardov pri odrski izvedbi. Zaradi tega smo se že dvakrat uvrstili na državno srečanje FS v Beltincih (leta 2004 in 2007).

Večino koreografij je sestavil g. Metod Špur iz Maribora. Vodja skupine je od leta  2004 Miran Vodušek, ki je postal tudi koreograf skupine, istočasno pa je tudi aktivni plesalec.

Za plesne nastope uporabljajmo veliko različnih kostumov. Naša posebnost so stare noše, ki predstavljajo kmečki oblačilni videz okraja gosposke gradu Slivnica pri Mariboru iz obdobja 1811 do 1845.

slivniske-nose

V letu 2008 so se jim pridružila še pražnja oblačila, narejena po starih fotografijah iz področja našega kraja in okolice iz prve četrtine 20 stoletja.

Nove-nose

Oblačila so nastala po strokovnem izboru dr. Marije Makarovič in predstavljajo rekonstrukcijo takratnega oblačilnega videza. Tudi sešita so na način, kot se je nekoč šivalo.

Društvo je izdalo knjigo z naslovom Spet untrco oblekla bom, v kateri predstavlja oblačilno kulturo občine Hoče-Slivnica in sosednjih krajev pred 100 in 200 leti. V njej so predstavljeni kostumi v katerih skupina pleše.

Moški del skupine za popestritev zaigra kot skupina ljudskih godcev z imenom Kvin-ton. Ime smo si nadeli po priljubljeni sorti domačega vina.

Skupina nastopa doma in v tujini. Nastopili so že v Avstriji, Nemčiji, Franciji in Angliji.

Plesalce druži dobra volja in veselje do petja, plesa in negovanja slovenskega ljudskega izročila.

Kontakt
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
 
Zgodovina folklorne skupine

Folklorna skupina KUD Milke Zorec je bila ustanovljena leta 1981 na pobudo g. Franca Fingušta in ge. Majde Vodušek, ki je potem tudi organizacijsko vodila skupino. Strokovno vodstvo je prevzela ga. Marjana Crnkovič, ki je še isto leto pripravila splet štajerskih plesov iz Obreža pri Ormožu.

Več ...
 


Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije.

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih